Cu gândul la viitorul copiilor noștri (I): Programul Junior Centenar

de | 22.03.2023

Trăim într-o lume în care e nevoie de ceva mai mullă organizare și gândire în perspecitvă decât era nevoie în urmă cu 40 – 50 de ani. Când în familie este și cel puțin un copil, grija este cu atât mai mare. Nu neapărat pentru nevoile imediate, cât pentru ce se va întâmpla cât va ajunge aproape adult și va trebui să ia decizii pentru viitorul lui și să pornească pe drumul pe care și-l alege. 

Nu putem și nici nu trebuie să programăm viitorul copiilor noștri, dar putem să dăm o mână de ajutor pentru când vor avea nevoie de sfaturile și de sprijinul nostru. 

Sprijinul financiar va însemna să ne gândim că vom plăti chirie, utilități pentru un loc nou și că îi/le vom da și bani de cheltuială, cel puțin pentru o perioadă. Asta înseamnă că atunci va fi nevoie să câștigăm mai mult pentru a acoperi toate aceste nevoi. 

 În ultimii ani m-am gândit mereu cum am putea să ne pregătim pentru: chirie, utilități, școală de șoferi, poate și o taxă de școlarizare etc.? Am găsit câteva modalități care ni se potrivesc.

Astăzi voi discuta despre Contul Junior Centenar. Am observat că nu este un program foarte cunoscut, deși este unul foarte bun, pentru că banii tăi fac alți bani.  

Ce înseamnă, mai exact, Contul Junior Centenar: alimentezi un cont care este deschis automat la  Trezorerie pe numele copilului, încă de la naștere. Condiția este să pui în el în fiecare an minim 1200 lei pentru ca statul să ofere prima de 600 lei/an. La aceasta se adaugă și o dobândă de 3% care se aplică la soldul contului, cu excepția primei.  Scadența acestui depozit este după ce copilul, care este titularul contului, împlinește 18 ani. Important de precizat: copilul va fi cel care va scoate banii, în calitate de titular. 

Prima se acordă pentru primii 17 ani, nu și pentru anul în care copilul împlinește 18 ani. Depunerile în contul copilului pot fi făcute de părinți, bunici, nași, unchi, mătuși etc. 

Dacă faci asta de la început, copilul tău va avea, la 18 ani, 39.140,24 lei strânși, din care contribuția adulților este de doar 21.600 lei. Noi am dechis târziu pentru Emi – unul dintre motive fiind și acela că programul a fost deschis în anul 2018 – dar de când am aplicat pentru acest program, am spus tuturor părinților și bunicilor, pentru că este o soluție foarte bună de a economisi pentru viitor. Iar banii aceia vor folosi fix când va fi mai mare nevoie: după ce titularul împlinește 18 ani, adică atunci când copilul se pregătește pentru o nouă etapă, în viața lui de tânăr adult.

Ceea ce mie mi se pare foarte, foarte important este modul în care îl educăm pe viitorul adult pentru a gestiona banii pe care îi va avea atunci. Cu Emi am început cu pași mici, de când avea câțiva ani și am continuat din ce în ce mai mult să discutăm, să analizăm exemple, în special în ultimii doi ani. Mai avem câteva luni și apoi vom afla cum va fi răsplătit tot efortul nostru de educație financiară. 

Photo by micheile henderson on Unsplash

Distribuie!

Comentează!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cam pe aceeași temă

Newsletter

Trimitem un newsletter pe săptămână cu ultimele articole.