Avem trotuar în sat, dar șoferii înțeleg altceva

de | 28.05.2023

Anul ăsta s-a întâmplat minunea. Avem trotuar, nu este pus în tot satul dar 80% din lucrare este gata. Trotuarul începe de la intrare în sat și se va sfârși la ieșirea din Cotu-Vameș. Aproximativ 3 km de trotuar. 

Când am început să merg prima dată pe trotuar în Cotu-Vameș m-am simțit puțin mândru, un sentiment sincer: „Am mai evoluat și noi oleacă!”

Numai că… Acest sentiment de mândrie s-a șters nițel când am văzut prima mașină parcată pe trotuar. Mă așteptam să văd așa ceva, dar nu așa devreme totuși. O mașină roșie mică (Toyota Yaris Hybrid) care era oprită în fața unei porți bej și pe care trebuia să o ocolim urcându-ne pe drum și după coborând din nou pe trotuar. Și în aceea zi nu a fost singura mașină parcată pe trotuar pe care a trebuit să o ocolesc; au fost 4. Iar asta pentru mine însemnă trei aspecte: 

 • șoferii nu știu pentru ce este trotuarul,
 • nu știu ce scrie în lege,
 • nu le pasă absolut deloc că oricum când o patrulă de poliție trece prin zonă nu se uită la mașinile parcate.

Conform codului rutier, Articolul 72, alineatul 7, din OUG 195/2002 „este interzisă ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar când aceasta este permisă, conform indicatoarelor sau marcajelor, lățimea minima a trotuarului lăsat la dispoziția pietonilor trebuie să fie de cel puțin un metru”.

Lucru care ce să vedeți, nu se întâmplă! Nu există indicatoare care să le permită șoferilor să își parcheze mașinile pe trotuar iar ei își parchează mașinile în fața porților nelăsând nici un spațiu pietonilor, pentru ca aceștia din urma sa circule în siguranță.

Trotuarul din Cotu-Vameș este pentru pietoni și nu pentru șoferii care vor să aibă mașina lângă poartă.

Voi face demersuri în acest caz pentru ca pietonii să meargă pe trotuar iar șoferii să înceapă să respecte legea.

Vă țin la curent.

Distribuie!

Comentează!

3 Comentarii

 1. Dojma

  O cheie pe portiera si soferul isi aminteste unde este parcarea

  Răspuns
  • Gabi

   Probabil. Dar mai e varianta o cameră de luat vederi și ești acuzat de vandalizare.

   Răspuns
 2. Enea Costel

  Acest trotuar este folosit cel mai des de copii in drumul dus intors spre scoala , cred ca educatia , politia , chiar scoala prin elevi pot sa educe parintii ,conducerea comunitatii trebuie sa avertizeze locuitorii din zona respectiva , dupa care trecerea la sanctiuni . (prea putin trotuar intr-o comunitate destul de mare )

  Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cam pe aceeași temă

Newsletter

Trimitem un newsletter pe săptămână cu ultimele articole.