Nu știu cum vi s-a părut vouă, dar pe mine m-a luat un pic prin surprindere chatbotul de la OpenAI. Era evident că în curând vom putea interacționa cu o inteligență artificială, dar la finalul primei conversații inițiate era cât pe ce să-i mulțumesc frumos. Mi s-au oprit cuvintele pe limbă gândindu-mă că e totuși o mașină. Și nu ar fi fost prima dată când îi mulțumesc unei mașinării, mi se întâmplă destul de des să-i mulțumesc lui Siri, care nu e un AI dar tot mașină e. Posibil că de de vină educația mea de băiat simplu de la țară obișnuit să dea bună ziua oricui pe stradă.
Bun, acum avem AI pe planetă, ba chiar mai multe, care vor deveni din ce în ce mai inteligente. Ce facem cu ele?
Una din ideile care-mi par faine vine de la browserul Opera: AI-ul îți va face rezumatul unui articol. Acum, când totul se derulează în viteză, un rezumat te-ar ajuta mult în selecția articolelor mai lungi pe care nu ai timp să le citești acum dar ai putea să o faci în weekend. Sună interesant dar, pe de altă parte, nu mai bine ar prelua AI-ul ăsta o parte din sarcinile mele zilnice astfel încât să am eu mai mult timp de citit!? Și dacă AI-ul preia din sarcinile mele, angajatorul o să mă mai plătească la fel sau mai puțin, preferând ca din economia făcută cu o parte din bani să plătească un abonament unei mari companii ce deține AI iar cealaltă parte să o bage într-un SUV nou!? Hmm!
O altă implementare care ar putea avea succes ar fi detectarea hate speech pe rețelele de socializare și pe internet în general. Asta ar fi o treabă extrem de grea și la care Facebook a dat greș în stil mare, motivând că trebuie ținut cont de cultura locală și de conotațiile cuvintelor în diverse construcții. Eu mereu am crezut că în spatele motorului de detectare a „încălcărilor standardelor comunității” (cum le place lor să zică) stă o formă de inteligență artificială, numai că inteligența asta pare a fi cam proastă. Și dacă nu e chiar așa de proastă dar multe mesaje sunt păstrate intenționat tocmai pentru că ele aduc mai mult trafic deci mai mulți bani!?
Un alt domeniu unde inteligența artificială ar putea face minuni ar fi cel al medicinei. Și câtă nevoie ar fi de așa ceva la noi! O să scriu odată despre peripețiile mele cu medicina românească, cum m-au trimis acasă din spital că-s sănătos după ce am ajuns la urgențe ghemuit de durere. Un medic poate fi obosit într-o zi, poate și-a găsit nevasta în pat cu cel mai bun prieten, poate are pisica constipată, pot fi milioane de motive pentru care ar putea rata un simptom care ar putea schimba diagnosticul. AI-ul n-are nevastă, n-are pisică și atât timp cât îi pui la îndemână hardware-ul necesar nu ar trebui să greșească. Imaginați-vă niște cabine pline de senzori, intri înăuntru, niște lasere te scanează, îți citește pulsul și alte chestii, ieși afară și pe display-ul color scrie: cancer. Ce faci atunci, te duci la o altă AI pentru second opinion?
AI-ul ar putea fi folositor în jdemii de domenii, problema e că el nu se naște deștept, el trebuie antrenat. Și e foarte important cine îl antrenează pentru că trebuie să ia niște decizii complexe în baza unor valori, iar eu nu văd nici o corporație din asta mare care să-și învețe inteligența artificială să ia decizii care să fie conforme cu niște valori morale. La urma urmei inteligența artificială este o simulare a proceselor inteligenței umane, iar de când evoluăm pe planeta asta am învățat că inteligența nu vine la pachet cu omenia.
0 Comentarii