Vremurile s-au schimbat, prieteni

de | 07.10.2022

Mergem în Portugalia de câțiva ani, câteodată de două ori pe an. Pentru mine cel puțin e un fel de terapie cu normalitate, e ca o gură de civilizație. Lisabona este un oraș al diversității și al culturii de orice fel. Mergând periodic acolo, am avut posibilitatea să remarc micile sau marile schimbări și cum îi afectează asta pe ei. Sau nu. De exemplu, în ciuda creșterii prețului combustibilului (de la 1,8 euro/litru în toamna lui 2021 la 2,3-2,4 euro/litru în primăvara lui 2022) prețurile în restaurante sau la raft nu au crescut atât de mult ca la noi.

În toamna acestui an am remarcat însă niște schimbări care demonstrează că lumea e în schimbare, vremurile nu sunt tocmai cele mai bune și totul merge într-o direcție de rahat.

În primul rând, de când ne plimbăm noi pe acolo nu am văzut vreodată vreo navă militară. Anul ăsta am văzut trei. Una dintre ele a stat o perioadă bună fix în mijlocul fluviului Tagus, fiind înconjurată de feriboturile care aveau traseu pe acolo. Putea să “parcheze” oriunde altundeva dar părea că stă acolo tocmai ca să atragă atenția asupra ei.

Al doilea lucru pe care l-am remarcat au fost mașinile de poliție. De obicei, poliția e destul de prezentă în capitala Portugaliei, o vezi peste tot dar par mai degrabă puși acolo să zâmbească și, ocazional, să facă pe ghizii pentru turiștii rătăciți. Anul ăsta însă, am remarcat mașini de poliție care patrulau neîncetat câte două. De ce fac asta, habar nu știu, ce știu este că m-au făcut să mă simt un pic ciudat. Portugalia este una dintre cele mai sigure țări europene în ciuda faptului că efectivul de poliție e mic, acum parcă era un pic cam multă poliție pe stradă.

Ultimul lucru e legat de imigranți. Prima dată când am ajuns în Lisabona, am ieșit din metrou în piața Martim Moniz. Nu mi-a lăsat cine știe ce impresie, dovadă faptul că nu am pus mâna pe aparatul de fotografiat. În scurt timp ne-am dat seama că piața este un fel de loc în care se adună imigranții ilegali, dar de fiecare dată când am trecut pe acolo erau câțiva, liniștiți, care nici nu făceau prea multă mizerie. Piața este situată la capătul celui mai turistic traseu de tramvai, celebrul tramvai 28, iar sute de turiști stau la coadă ca să prindă un loc. Anul ăsta, peste drum de stația de tramvai, erau o mulțime de imigranți, adunați grupuri și cu locuri de dormit improvizate din carton. Portugalia este o țară tolerantă cu imigranții iar temperatura în Lisabona îți permite să nu mori iarna dacă dormi sub cerul liber. Clar că nu e ca și cum ai dormi în pat, dar e mai bine decât în Germania.

Vremurile s-au schimbat, prieteni, și par a fi din ce în ce mai de rahat.

Distribuie!

Comentează!

1 Comentariu

  1. Ciprian

    Ceva noutati din 2023?

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cam pe aceeași temă

Newsletter

Trimitem un newsletter pe săptămână cu ultimele articole.