Cine câștigă din anularea Bâlciului Tradițional de la Roman?

de | 01.08.2023

Am crescut cu bâlciul de la Roman. Erau trei mari evenimente în an: Paștele, Crăciunul și bâlciul. Mă rugam de soră-mea să mergem, pentru că părinții erau ocupați cu munca și nu țin minte să fi fost vreodată cu ei. Ne luam hainele alea bune pe noi, câțiva lei își găseau loc în poșeta soră-mii și mergeam. Era puhoi de lume; veneau din toate comunele din jur, ba chiar și de la Bacău și Piatra Neamț. Se vorbeau mai mulți din sat și mergeau câteva familii într-o căruță, ca la nuntă. Nu aveam bani mulți; ne dădeam în câte un carusel, luam o înghețată și cam aia era. Dar eram bucuroși să ne plimbăm prin mulțimea de oameni. Era cald, iar hainele se lipeau de corp cu un lipici special creat ad-hoc de transpirație și colbul ridicat în aer.

Bâlciul era și un jalon temporal: știam că dacă vine bâlciul, pot să mă duc în grădină să caut porumb bun de fiert sau de copt pe jar. Mai știam că vacanța era undeva pe la jumătate și că ar cam fi cazul să mă apuc de “temele de vacanță”. Bâlciul de la Roman era un eveniment ce trecea de granițele orașului și era celebru în toată Moldova. Aveam neamuri de prin alte județe care-și programau vizita astfel încât să meargă la bâlci.

După ’89, bâlciul a rezistat, ba chiar a fost motiv de laudă pentru aleșii locali. În 2016, Primăria Roman se lăuda că a încasat 116.170 lei și a cheltuit doar 15.000 lei. Cam aceeași sumă fusese încasată și cu un an înainte. Cu banii intrați la buget, zicea fostul primar Leoreanu, s-a amenajat o parcare și s-a renovat Hala Centrală. Apoi a venit pandemia și nu s-a mai ținut bâlciul. Suntem în 2023 și primarul orașului ne anunță că s-a hotărât să pună capăt unei tradiții de vreo 150 de ani. Vă dați seama că a fost un șoc pentru locuitorii unui oraș unde și așa nu se întâmplă mare lucru. Zice domn’ primarele că bâlciul e bun pentru o comună sau un sat, dar nu mai e demn de un oraș ca Romanul, care are apă curentă și piste de biciclete și trotuare pe care nu-ți rupi picioarele. Îmi spunea un prieten că el a văzut bâlci la Monaco, dar na, nu se poate compara sărăcia aia de oraș de pe malul Mediteranei cu superbitatea de metropolă de pe malul Siretului. Și ca să nu rămână romașcanii cu buza umflată, în loc se va organiza “Zilele diasporei”. Deci, să analizăm un pic.

Pe de o parte avem Bâlciul tradițional de la Roman, care aduce bani la bugetul local și unde mulți comercianți erau tot din urbea noastră. De cealaltă parte avem “Zilele diasporei”, eveniment susținut parțial de primărie prin alocarea de bani de la bugetul local și unde nu prea vezi picior de întreprinzător local pentru că organizatorul, SC Viobeti Comimpex SRL, vine cu cohorta de vânzători la cort după el. Deci, cu bâlciul, comunitatea câștiga bani, cu “Zilele diasporei”, comunitatea cheltuie bani. Băi, ceva nu se leagă! Înseamnă că altcineva mai câștiga ceva? Viobeti!? Bineînțeles, pentru că acest SRL cu un singur angajat e super specializat pe astfel de evenimente făcute pe banii primăriilor, pe la Bârlad, pe la Râmnicu Vâlcea, Slobozia etc. Păi și de ce se zbate primarul ca să facă profit un SRL care nici măcar nu-i din Roman? O fi pentru că mai câștigă și altcineva!?

Distribuie!

Comentează!

2 Comentarii

  1. Mihai DUMEA

    Să le fie rușine au distrus totul

    Răspuns
  2. Constantin Potoceanu

    Urat ,urat de 100 de ori urat…
    Daca acest balci traditional a fost binevenit de peste 150 de ani cum sa trezit un primar sa spuna ca NU DA BINE PENTRU URBIE???
    NU ERA NIMENI OBLIGAT SA FIE PREZENT LA ACEST EVENIMENT CARE NU PLACEA CELOR 20 LA SUTA DIN POPULATIA ROMANULUI…
    URAT….RUSINE CA DISTRUGETI O TRADITIE…SA AVETI PARTE DE JUDECATA DIVINA DOMNILOR CONDUCATORI A MUNICIPIULUI ROMAN…

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cam pe aceeași temă

Newsletter

Trimitem un newsletter pe săptămână cu ultimele articole.