Avem cel mai tare net. Mit sau realitate!?

de | 29.12.2022

Îmi plac statisticile. Pare că pun ordine în orice și pare că pun lucrurile la locul lor. Fiind sfârșit de an se fac tot felul de clasamente în baza statisticilor iar unul mi-a atras atenția. De fiecare dată când România a ieșit undeva pe la coada vreunui clasament, ne-am zis: „da măi, dar avem cel mai bun internet”. Nu ne calificăm la fotbal dar avem cel mai bun net. Avem printre cele mai mici salarii din Europa dar avem cel mai bun net. Nu mai moare Iliescu dar avem cel mai bun net. Oare!?

Surfshark, o companie din Olanda, pardon, Țările de Jos, al cărei produs vedetă este un VPN, a făcut un clasament global la „bunăstării digitale” (sau al „calității vieții digitale”), bazându-se pe date de la UN, World Bank, Freedom House și International Communications Union. A rezultat 2022 Digital Quality of Life Index (DQL) bazat pe 5 parametri:

  • Internet Affordability – cât timp trebuie să muncești pentru ați permite o conexiune la internet stabilă;
  • Internet Quality – cât de rapide și stabile sunt coexiunile la internet din țară și cât de mult se îmbunătățesc;
  • Electronic Infrastructure – cât de dezvoltată și incluzivă este infrastructura electronică;
  • Electronic Security – cât de siguti se simt oamenii în rețea;
  • Electronic Government – cât de digitalizată este administrația.

Well, dragii mei, pare-se că nu stăm chiar așa de bine pe cât credeam. Conform DQL index suntem pe locul 34 în lume din 117 țări incluse în catalog. Ai zice că nu e chiar așa de rău, dar … suntem pe locul 27 în Europa din 38, adică hăt în partea a doua a clasamentului. La Internet Affordability ne-a luat-o înainte și Republica Moldova, care e pe 13, noi suntem pe 18 la nivel global și 11 în Europa (trebuie să muncim 82 de minute pentru a ne permite ea mai ieftină conexiune broadband) . La Internet Quality, acolo unde ne băteam noi cu pumnul în piept, suntem întradevăr pe 13 în lume și pe 6 la nivel european, și e singurul criteriu după care intrăm în top 10. La Electronic Infrastructure suntem pe 53 global și 29 european, la Electronic Security – 20 global și european, iar la Electronic Government – 58 global și 31 european.

Per total mie-mi pare că nu stăm chiar așa de bine pe cât credem noi că stăm și nici nu facem progrese pentru că, per total, indexul DQL al României este același din 2021. Am făcut un salt înainte (9 poziții) la Internet Affordability și unul mai mic (5 poziții) la Internet Quality, dar în rest facem pași foarte mici sau chiar dăm înapoi. Și ghiciți cine ne trage în jos!? Autoritățile, pentru că la Electronic Government am căzut 4 poziții.

Photo by Frederik Lipfert on Unsplash

Distribuie!

Comentează!

1 Comentariu

  1. dojo

    Bun statisticile astea sunt niste … statistici. Americanii NU au cum sa aiba un internet mai de calitate decat romanii, internetul aici este o bataie de joc. Download mai aproape de anii de dialup de la noi, decat de viteze 5G. Ca om ce a consumat interneti pe ambele parti ale Atlanticului, zic ca mi-e dor de internetul din Romania 😀

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cam pe aceeași temă

Newsletter

Trimitem un newsletter pe săptămână cu ultimele articole.