A scana sau a nu scana: asta-i întrebarea!?

de | 07.03.2023

De obicei, la supermarket caut să folosesc casele în care-ți scanezi singur produsele din motiv că e mai puțin aglomerat. Nu m-am gândit că ar fi o problemă cu asta, acum că a scris Godină despre ele am intrat și eu în horă și am întors problema pe mai multe părți.

Înainte de a intra în subiect să fac o mică introducere: anul Domnului 2018, Primark, Charleroi, Belgia. Intru în magazin și constat că pe jos sunt o grămadă de produse. Clienții iau produsul, se uită la el și apoi nu-l mai pun la loc, îl lasă pur și simplu jos. În aer plutea un sentiment de dezordine iar eu priveam dezamăgit: cum mă, ditamai civilizația europeană și nu-s în stare să pună produsele la locul lor!? Mai târziu, un fost coleg de liceu care stă acolo mi-a explicat că e o formă de a-i obliga pe retaileri să angajeze personal. Nu m-aș fi gândit la asta.

Anul Domnului 2023: iese ditamai scandalul național că Auchan a scos casierii și-i obligă pe clienți să se transforme în niște casieri amatori, aduică să-și scaneze singuri produsele. Auchan justifică asta prin faptul că nu se mai găsește forță de muncă și că oricum ei nu au dat pe nimeni afară, casierii fiind transformați în consilieri ai casierilor amatori. Cătălin Striblea spune că “marea problemă este că noi pregătim forță de muncă care să ocupe posturi de jos în companii”.  OK, e și asta o problemă, dar nu putem fi toți ingineri, doctori șamd, poate unii nici nu vor, vor doar un trai decent chiar și pe salariul minim pe economie. Asta mi se pare mie o problemă: faptul că dacă ești angajat pe un post ce nu necesită pregătire medie-înaltă te chinui rău cu traiul de zi cu zi, pe când, în alte țări, poți trăi decent și cu o jumătate de normă. Adică Auchan plătește în România un salariu de rahat în condițiile în care prețurile la raft sunt similare sau chiar mai mari decât în țări în care salariile sunt mai mari.

Și aici ajungem la motivele pentru care produsele din România au prețurile care le au. În mod sigur sunt multe motive, dar sunt foarte sigur că unul din ele este că avem un stat slab cu un sistem fiscal alambicat și împovărător. Ceea ce mă duce cu gândul la ideea PSD de a impune o taxă pe casele de marcat self-service. Clar PSD vrea să se cațăre electoral pe un val de indignare, dar ideea ar putea să nu fie chiar rea. De mulți ani se discută în mediile fiscale înalte ideea de a impozita roboții ca pe niște angajați pentru că dacă tot înlocuiești oamenii cu roboți la un moment dat nu prea ai mai avea de la cine să strângi taxele necesare pentru drumuri, sistem de sănătate etc. Și atunci impozitezi roboții, iar ideea de a impozita casele self-service s-ar putea încadra în această linie. Numai că ideea vine de la PSD, un partid care a tot guvernat iar autostrăzi canci, sistemul de sănătate te omoară, educația e varză etc. Și atunci, ideea se transformă în propagandă ieftină de strâns voturi de la cei supărați că trebuie să-și scaneze singuri produsele.

Am folosit casele self-service de la LIDL în Portugalia. Erau și din cele cu casier dar luasem trei produse și nu am vrut să stau la coadă. Sistemul e aproximativ la fel cu cel din România, diferența majoră (consider eu) este că după ce ai plătit pur și simplu ieși din magazin fără să mai fii nevoit să treci pe la o barieră care se deschide după ce scanezi bonul. Și te întrebi de ce în România își iau o măsură de precauție suplimentară!? Suntem noi mai hoți!? Mai “descurcăreți”!?

Și în timp ce noi polemizăm pe subiectul scanării produselor cumpărate, dosarul Hexi Pharma e ca și închis prin prescriere, Gabriel Oprea e achitat în dosarul polițistului motociclist mort pentru că îi deschidea drumul spre casă, procurorul care a făcut ca dosarul de plagiat al premierului Ciucă să fie trecut pe linie moartă este propus spre promovare, mulți bani din fondurile europene sunt blocați pentru că legea avertizorilor de integritate este de fapt legea împotriva avertizorilor de integritate, o judecătoare care consideră că o fetiță de 13 ani și-a dat consimțământul pentru un act sexual primește cel mai mare punctaj la examenul de intrare în Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, legea care interzice reclama la jocuri de noroc rămâne fără substanță după modificările din Parlament etc etc etc. Și colac peste colivă, la mai bine de la un an de la intrarea statului agresor Rusia pe teritoriul Ucrainei, rețeaua Auchan își vede bine-merci de afaceri în Rusia, din grijă pentru cetățenii de rând zic ei.

Photo by José León on Unsplash

Distribuie!

Comentează!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cam pe aceeași temă

Newsletter

Trimitem un newsletter pe săptămână cu ultimele articole.