Ne merităm apocalipsa

de | 15.09.2022

De zeci de ani oamenii de știință ne tot zic că urmează ca lucrurile să devină fierbinți pe planetă. Ce a făcut lumea între timp: și-a văzut de treabă. La un moment dat totul a devenit evident, plus că au apărut câțiva lideri care au rezonat cu ce spuneau oamenii de știință. S-au semnat acorduri. Punct. Unele state s-au opus din start limitării arderii de combustibili fosili pe motiv că de ce să-și încetinească ele progresul din cauză că zeci de ani occidentul s-a dezvoltat tocmai arzând combustibili fosili. Cumva corectă argumentația, numai că de topit nu se vor topi doar țările dezvoltate, ba chiar există temerea că cele mai puțin dezvoltate vor fi mai afectate de ce ar urma să se întâmple.

Și a venit pandemia. Pandemia în sine era un eveniment așteptat de unii, pentru că au fost cercetători care au spus că dispariția biodiversității ar putea duce la așa ceva, dar cine să-i audă. Și a venit pandemia și planeta s-a oprit un pic din drumul ei spre dezastru. După care ușor-ușor am început să dăm iar gaze în atmosferă și a mai venit și războiul din Ucraina.

Oricâte avertismente au trimis oamenii de știință nu a fost îndeajuns să facă lumea, dar mai ales conducătorii ei, să înțeleagă că să scoți carbonul din pământ și să-l dai în atmosferă nu e o idee bună. Toți o lălăiau declarativ că o să facă și o să dreagă, nimeni nu avea curajul să facă hotărât pasul în față. Europa ieșise un pic din rând, SUA parcă ar fi vrut pe electric dar parcă nu ar fi renunțat la purcoiul de bani din vânzarea de gaze lichefiate și petrol, Canada se lăuda că o să facă și o să dreagă în timp ce distrugeau ecosistemul scoțând petrolul din nisip … și cam atât. A trebuit să vină războiul și frica de îngheț peste iarnă ca să-i determine pe liderii Europei să decidă să treacă pe energie electrică regenerabilă și pe hidrogen verde.

Și au mai făcut ceva liderii europeni: i-a îndemnat pe oameni să facă economie la energie. Unii chiar s-au dus în zona proastei comunicări îndemnându-i pe oameni să facă duș câte doi și alte tâmpenii, declarații de care trompetele internetului s-au agățat ducând în ridicol îndemnul la economisire. Și de aici tăvălugul: mai ales pe Facebook au apărut tot felul de gorniști stupido-idioți care trâmbițau dreptul la 29 de grade în casă, dreptul la a transpira pe banii lor.

Ei chestia asta eu nu o înțeleg: cum poți să iei un îndemn pozitiv și să-l transformi în ceva negativ!? Ce e rău în a economisi!? Cu banii economisiți poți să-i cumperi copilului o carte, poți să mergi în concediu etc. Iar bonus, s-ar putea să mai dai o șansă planetei să-și revină. 

Distribuie!

Comentează!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cam pe aceeași temă

Newsletter

Trimitem un newsletter pe săptămână cu ultimele articole.