O lecție pe care ar fi trebuit să o fi învățat de mult

de | 09.12.2022

Pentru că tocmai s-a întâmplat ca majordomul austriac să ne trântească în nas ușa Schenghen, mă tot gândesc că avem și noi partea noastră de vină, pentru că nu am învățat să ne jucăm cărțile și pentru că, de la vlădică la opincă, nu știm să negociem. Pur și simplu nu avem asta în sânge. La noi, dacă te duci la piață și vrei să negociezi ești acuzat că “tragi de preț”, asta însemnând că e de rău.

Exemplu

Cu vreo doi-trei ani în urmă, un mare lanț de magazine a pus ochii pe un teren dintr-o zonă bunicică din oraș și a început să facă actele pentru un magazin nou nouț, din ăla din panouri sandwich și cu ditamai parcarea. Conform legii, trebuia și acordul vecinilor, iar primăria orașului i-a chemat la consultare. Credeți că s-a dus vreunul!? Adică fix în momentul ăla în care era loc de negociere românul s-a bucurat că are magazin la scară și basta. Puteau să ceară un loc de joacă pentru copii, 5 locuri de parcare, trei copaci, orice, dar nimeni nu s-a sinchisit să-și mute fundul până la primărie. De ce? Pentru că noi nu gândim că putem negocia în cele mai multe situații.

Politicienii

Spre deosebire de oamenii din popor, politicienii nu ratează nici un moment în care ar putea negocia ceva, numai că ei o fac, mai ales, în interes personal. Că e vorba de voturi, de bani sau alte beneficii, politicienii miros imediat când e vorba de câștig și de aceea aș fi mai atent la ce vrea Austria să obțină. Circulă informații că legea care le permite celor de la OMV să extragă gaze din Marea Neagră le convine și nu prea, iar cunoscut e faptul că, între două declarații de politicieni austrieci, șeful OMV a trecut un pic pe la Cotroceni și nu a primit ce și-a dorit.

Cert e un lucru: de mult nu am mai fost umiliți atât de rău în fața întregii Europe. Austria a venit la negociere cu ghioaga la vedere și, la urma urmei, de ce ar fi venit altfel? E ca golanul ăla de la școală care ți-a luat pachețelul cu forța la început, pentru ca, după o vreme, ajungi să i-l dai singur. Companiile austriece au cote importante din piață în câteva domenii esențiale, cumpărând ieftin afaceri într-o gamă largă de domenii, de la petrol și gaze la comerț, construcții și IT. Când ai stat plecat de spate atât de mult timp e greu să-ți îndrepți spatele și să negociezi din poziție verticală.

E o lecție de învățat de aici, o lecție pe care ar fi trebuit să o fi învățat de mult.

Europeanul din mine e cumva plin de speranță pentru că e printre puținele dăți când majoritatea țărilor europene ne-au ținut partea. Mai mult, Comisia Europeană a cosmetizat toate rapoartele numai ca să dăm bine și să ne aprobe lumea. Pe de altă parte, românul din mine e scârbit, pentru că acceptarea în Schenghen dacă ar fi venit ar fi fost din cu totul alte motive nu că am fi meritat și pentru că, aparent, când a fost vorba să facă bani la noi am fost tare buni pentru austrieci dar ne țin la ușă ca pe niște milogi.

Distribuie!

Comentează!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cam pe aceeași temă

Newsletter

Trimitem un newsletter pe săptămână cu ultimele articole.