Să spunem lucrurilor pe nume, poate așa nu vom mai repeta greșelile

de | 23.05.2023

Cred cu tărie că faptul că evităm să vorbim deschis despre diverse subiecte nu face decât să dăuneze și mai tare. Și facem asta pentru că ne simțim cu musca pe căciulă sau respectăm niște cutume de genul “despre morți numai de bine”. E fix ca atunci când la școală se predă istoria învingătorilor, istoria aia convenabilă și plină de accente patriotarde, iar asta nu duce decât la repetarea greșelilor. Ce voi scrie în continuare cel mai probabil va deranja.

Ieri a fost un accident urât pe E85 la câțiva kilometri de Roman. Acel E85 numit și “drumul morții”.O tragedie: trei mașini au fost implicate în accident: două autoturisme și o autoutilitară. În mașina care a declanșat totul au murit trei oameni din aceeași familie, dintre cei trei unul era copil. Sunt pline rețelele de socializare de comentarii “Doamne ferește”, “Doamne ajută” etc, se dă vina pe grabă, pe infrastructură etc, dar nimeni nu pune punctul pe i. Purtătorul de cuvânt al poliției iese și spune că unul dintre șoferi, care a și decedat, “a pierdut controlul volanului și a pătruns pe contrasens”. Mă scuzați dar ăsta e bullshit pentru că am văzut o înregistrare video făcută la câtvea minute după accident, când pompierii și poliția încă nu erau ajunși la fața locului. 

Ce nu se spune

Șoferița care a provocat accidentul și care a decedat avea permisul suspendat de câteva ore pentru viteză circulând cu dovadă. Romanul fiind un oraș mic, mulți o știau și știau că circula cu mașina imprudent și cu inconștiență. Și nu a “pierdut controlul” ci pur și simplu s-a băgat în depășire aiurea. Din filmare se vede că nu a avut nici o șansă de supraviețuire, partea ei de mașină fiind practic distrusă, bordul făcând aproape corp comun cu scaunul.

Nu același lucru se poate spune despre tatăl ei, care a murit atârnând pe botul mașinii pentru că nu avea centură de siguranță și a trecut prin parbriz. La cum arăta mașina cred că centura i-ar fi salvat viața.

Copilul este cam singurul nevinovat în toată faza asta iar în filmare nu se vede nicăieri. Era în aceeași mașină, șoferița fiind mama lui, și am bănuit că nu avea centură sau scaun special pentru copii iar astăzi mi s-a confirmat ipoteza.

Deci, cu tot respectul pentru toți cei afectați de această tragedie, avem aici două victime care nu au respectat regulile și un copil mort din cauza inconștienței adulților. Iar societatea o tot dă cotită.

Distribuie!

Comentează!

2 Comentarii

 1. Andrei Bucur

  Daca si partea stanga a masinii arata cum se vede in poza (ma refer la spate), copilul sigur supravietuia daca era in centuri.

  Răspuns
  • Gabi

   Nu, partea stângă nu arată așa rău. Iar copilul era în spate. În stânga era tatăl șoferiței, fără centură.

   Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cam pe aceeași temă

Newsletter

Trimitem un newsletter pe săptămână cu ultimele articole.