Protestați, dar nu fiți mârlani

de | 18.01.2024

M-am uitat pe lista de cerințe a fermierilor și transportatorilor: unele sunt de bun-simț, unele sunt aberante și pe unele nu le înțeleg.

Transportatorii cer unele lucruri care cred că sunt în asentimentul tuturor antreprenorilor din România, cum ar fi măsuri pentru blocarea externalizării profitului sau neplata TVA-ului pe facturile emise în cazul în care cel care ar trebui să achite factura nu o face, dar și unele chestiuni specifice lor. Având în vedere că o parte din anturajul meu e format și din oameni care au lucrat sau lucrează în branșa asta, recunosc în cererile alea niște probleme care au apărut în discuții de câțiva ani, adică: legi date sau schimbate numai ca să le vină cât mai greu transportatorilor să respecte legea, haiducia făcută de organele de control pe drumuri, hoții de la ASF etc. Una dintre cererile transportatorilor mi-a plăcut în mod deosebit: acordarea alocației de cazare neimpozabilă de 265 lei/zi pentru salariații bugetari să se acorde și angajaților din privat, fără documente justificative. Tare asta, n-am știut că un bugetar beneficiază de bani pentru cazare chiar dacă se duce și doarme la neamuri.

La agricultori am găsit mai multe cereri pe care nu le înțeleg, dar nici nu-mi bat capul, câteva de bun-simț dar surprinzător de multe mi-au ridicat semne de întrebare. Fermierii sunt foarte deranjați de grânele din Ucraina și aici sunt mai multe probleme. În primul rând Ucraina e în război și are nevoie de banii obținuți din grâu, mare nevoie, și dacă Ucraina eșuează în a-l ține pe Putin pe loc, o să avem graniță comună cu Rusia sau mai rău. În al doilea rând, în cercul meu se vorbește al naibii de mult de fermieri care au cumpărat o grămadă de grâu de la ucrainieni, l-au depozitat frumos în speranța că o să crească prețul dar și-au luat țeapă. Grâul ăla ucrainian trebuie să tranziteze țara, ce rămâne aici rămâne tot din cauza unor români de-ai noștri. OK, am înțeles, grâul lor nu e așa bun ca al nostru pentru că nu respectă standardele UE, dar îngrășămintele din Ucraina, aduse pe sub mână înainte de război pentru că nu respecta standardele, era bun, nu?

La pachet cu grâul ucrainian au intrat și produsele din Republica Moldova, cerându-se protecție îmoptriva produselor agricole de acolo în condițiile în care Moldova vrea să adere la UE și dacă nu prinde trenul ăsta nu știu când va mai prinde altul iar Romănia ar trebui să o susțină din toate punctele de vedere.

O altă cerere mișto este „neimpozitarea profitului reinvestit in firma”. Super, dar cum ar fi ca scutirea asta să fie acordată doar ălora care investesc în unități de producție, pentru că „nu ne vindem țara” dar grâul îl dăm ieftin ca să ne luăm Porsche.

Lista de cereri se termină apoteotic cu „Semnat, Poporul Roman”.

Dar ce nu-mi place deloc

Azi am asistat la o fază de tot rahatul. Ca în fiecare zi se protesta și prin Roman. Și erau doi tractoriști care circulau cu vreo 5 km/h ocupând ambele benzi de mers pe sens. În spatele lor erau, în coloană, zeci de mașini. Nu mai știai care-s la protest și care erau pe acolo cu treabă. Mai nasol este că o ambulanță SMURD se chinuia să-și facă loc printre ele.

Acum, îi rog pe imbecilii ăia doi din capul coloanei să-și imagineze că cineva din familia lor avea nevoie de ambulanța aia și nu a putut ajunge la timp din cauza a doi necircumvoluționați. Aloo! Protestați, dar nu fiți mârlani! Că dacă blocați drumul de tot, poporul ăla pe care-l clamați la finalul listei cu cereri o să vă arate degetul arcașului.

Distribuie!

Comentează!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cam pe aceeași temă

Newsletter

Trimitem un newsletter pe săptămână cu ultimele articole.