Politician versus jurnalist sau cum nu ar trebui să decurgă o conferință de presă

de | 06.02.2023

Iese Nicușor Dan în conferință de presă să-l dea în gât pe prefectul capitalei cum că vrea monsieur prefect să facă o măgărie, n-are importanță care pentru articol. La sfârșit de conferință vin întrebările de la jurnaliști, prima care începe tirul este o jurnalistă de la A3 sienen care pune niște întrebări stupide, din punctul meu de vedere, niște întrebări din alea care se pun nu pentru a iniția un dialog, ci pentru a-l face pe interlocutor de rahat. Și pune una și Nicușor se enervează un pic. Și o pune pe a doua și se vede cu Nicușor strânge pupitrul în mâini și se leagănă un pic. De la a treia întrebare începe un dialog pe contre care nu are nici în clin nici în mânecă cu modul în care ar trebui să arate o conferință de presă convocată ca să lămurească auditoriul în anumite privințe.

Urcă Mircea Marian clipul video pe Facebook și scrie un textuleț în care pune la îndoială profesionalismul jurnalistei A3 sienen. Și începe festivalul de comentarii, de la unele de bun simț, “Mai rar asa persistență in incompetență”, până la unele care duc tare de tot la amenințări cu repercusiuni fizice asupra jurnalistei “Mareeeeeee…..ziaristă Cum o cheamă?Să ştim şi noi…poate o vedem pe stradă..

Mie mi-e simpatic Nicușor Dan și chiar cred că face treabă bună la primărie, mai cred și că jurnalista care i-a pus întrebarea e un slab profesionist (ca să fiu delicat în exprimare), dar cred că Nicușor nu a procedat corect. Știu că primarul capitalei nu e tocmai cel mai bun comunicator, dar să te iei în gură cu jurnalistul în conferință de presă și să răspunzi cu contre nu e o atitudine de politician în slujba cetății. Am văzut conferințe de presă în care Obama era pus în situații super nasoale, cu întrebări ce țineau de un fake news grosolan, dar niciodată nu l-am văzut pe Obama să intre în contre cu jurnalistul. Atitudinea asta nu face decât să divizeze și mai mult opinia publică, iar asta se vede inclusiv din comentariile de la postarea lui Mircea Marian.

Când ai in spate o sumedenie de voturi, când ești reprezentantul atâtor oameni, ai o anumită putere pe care tu decizi cum o folosești și în ce mod. A te lua în gură cu jurnalistul, oricât de nepregătit ar fi el sau rău intenționat, aia nu se numește reprezentare. De partea cealaltă și jurnalistul are în spate niște oameni, o audiență, poate nu ai respect pentru jurnalist dar pentru oamenii din spatele lui trebuie să ai pentru că s-ar putea ca o parte dintre cei care se uită la el să te fi votat pe tine.

Cazul doi

După ce am scris articolul în care arătam cu poze că un cablu de alimentare cu curent electric a fost pus neglijent pe o punte pietonală, subiectul a fost preluat de RomanTV, fiind cam singura instituție de presă din Roman care mai incomodează administrația locală. Luat la întrebări de jurnalista Alexandra Manea-Predescu pe subiect, primarul vine cu o tiradă de bâlbâieli, printre altele susținând că “nu este legată cu sârmă, este fașetată”, iar când i se spune că sunt fotografii cu sârmele o dă la întoarsă cu “să vedem, să nu amestecăm …”. După care urmează un “nu știu cine a făcut acea improvizație”, urmat de un dribling și o întoarcere la 180 de grade cu “instalația de iluminat funcționează de aproape un an de zile, nu a funcționat ca o improvizație, nu poate să fie acuma o improvizație”.

Eu îl cunosc binișor pe actualul primar al Romanului, l-am prins un pic pe când eram jurnalist, și nu pot să înțeleg la el, și la alții ajunși pe tot felul de funcții, stilul ăsta de a te pune în poziție diametral opusă jurnalistului. Cât am fost jurnalist pot spune că dialogurile noastre s-au păstrat întotdeauna în limitele decenței și în limitele respectului dintre jurnalist și politician în ambele direcții, dar, în acest caz, răspunsurile lui, bâlbâiala aia ridicolă, putea fi înlocuită foarte simplu “vom verifica și vom lua măsurile de rigoare”. Punct.

Photo by Arun Clarke on Unsplash

Distribuie!

Comentează!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cam pe aceeași temă

Newsletter

Trimitem un newsletter pe săptămână cu ultimele articole.