La vremuri noi, site-uri noi

de | 23.02.2023

Nu trebuie să fii mare expert în SEO ca să-ți dai seama că implementarea inteligenței artificiale în motoarele de căutare va duce la falimentul metodelor actuale de exploatare a algoritmului. Și când spun „exploatare” mă refer în primul rând la modul în care marile companii media care furnizau conținut en-gros și de o calitate îndoielnică dar foarte bine optimizat pentru motoarele de căutare. Practic, dacă cauți „cum se face mămăliga” o să dai peste articole din Libertatea, Playtech, Fanatik etc, site-uri care nu au nici o treabă cu gastronomia și nu au expertiză în domeniu dar știu să facă algoritmul să lucreze pentru ele.

Unele site-uri au 25-80% din trafic generat de motoarele de căutare ca Google și Bing, iar schimbarea modelului de indexare poate duce la scăderi drastice de venituri și de aceea se pregătesc din timp să ia măsuri. Nu știe nimeni cu exactitate cum va funcționa internetul și cum vor funcționa motoarele de căutare în noile condiții, mai ales că testele de până acum au arătat că AI-ul poate fi foarte capricios, dar schimbarea așteptată este aceea că inteligența artificială va ști să pună informația în context, nu doar să numere densitatea de cuvinte cheie în pagină. Asta înseamnă că va fi avantajat conținutul original, atât ca text cât și ca imagini, iar genul de articole rescrise după culegerea din diverse surse ar putea fi penalizate drastic. De fapt, am putea spune că s-ar intra pe un făgaș normal.

Ca urmare, companii media precum Bustle Digital Group, Leaf Group și Trusted Media Brands, cu publicații în domeniul lifestyle, își schimbă strategia urmând ca în articolele lor să pună mai mult accent pe originalitate și să trateze subiectele mai subiectiv, cu accent pe experiența editorilor în domeniu. Schimbări probabile vor fi și în domeniul site-urilor de firmă: nu va mai fi îndeajuns să ai un site, va trebui să ai un site original, cu text original, fotografii originale și informații concrete pentru potențialii clienți. Asta înseamnă că site-ul făcut de vecinul de 14 ani de la parter și care a costat cât un pachet de țigări va fi practic degeaba.

Photo by Glenn Carstens-Peters on Unsplash

Distribuie!

Comentează!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cam pe aceeași temă

Newsletter

Trimitem un newsletter pe săptămână cu ultimele articole.