De ce mi-a fost dor un an de zile

de | 18.10.2023

Anul ăsta a fost un an bun din punct de vedere al călătoriilor. Adică au fost trei ieșiri din țară, una mai scurtă la Roma, una de mai bine de o săptămână în Grecia, iar acum suntem în Portugalia.

La Roma mi-a plăcut și nu prea, adică orașul e fabulos din punct de vedere turistic, dar traficul infernal, prezența mașinilor peste tot și, mai ales, mizeria omniprezentă mi-a lăsat un gust amar.

În Grecia am făcut un tur de forță prin mai multe locuri: Meteora, Pelion, Atena și Parga, locuri frumoase; iar grecii au un stil unic de a te face să te simți bine.

Și totuși, lipsea ceva.

Când am ajuns în Portugalia mi-am dat seama că lipsea un anumit tip de interacțiune cu oamenii, care aici e firească și e compusă din micile gesturi care-ți aduc bună dispoziție. Și care mie mi se potrivește perfect. E interacțiunea cu doamna de la casa de bilete care face de așa natură încât să primești cea mai bună ofertă. E interacțiunea cu tipa de la casa din magazin care-i spune soției că are o cămașă exact la fel și că ar putea fi surori. E momentul în care vânzătoarea iese în stradă să caute pe cineva care vorbește engleză pentru că tu nu știi portugheză, iar ea nu știe engleză. Dar cea mai tare fază de anul ăsta am pățit-o în Tomar.

Ploua mărunt și încercam să-mi protejez aparatul foto de picăturile de apă când am văzut o străduță îngustă și în fundal se vedea castelul din Tomar. M-am pus în genunchi și am căutat cadrul cel mai bun. Am tras câteva cadre când am realizat că ceva s-a schimbat în mediul înconjurător: strada era circulată intens, dar nici o mașină nu mi-a trecut prin față. Iau ochiul din vizor și constat că traficul se oprise pentru ca nici o mașină să nu-mi intre în cadru. În prima mașină, cea care oprise coloana, o șoferiță aștepta. Mi-a zâmbit, i-am mulțumit și a plecat. Totul foarte firesc.

Asta mi-a lipsit un an de zile. De câțiva ani, în fiecare an, venim cel puțin o dată în Portugalia. Pentru mine e un fel de dezintoxicare, e ca o porție de civilizație care mă alimentează și mă ține la suprafață pentru încă o perioadă de timp. Și nu, n-am simțit asta nicăieri, în nici o altă țară pe care am mai vizitat-o.

În cercul nostru de cunoscuți toți știu că ne place Portugalia. Poate e greu de înțeles pentru unii de ce, acesta fiind unul dintre motivele pentru care am dezvoltat haiinportugalia.ro, locul virtual în care vă invităm să descoperiți o țară fabuloasă, prin prisma experiențelor noastre.

Distribuie!

Comentează!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cam pe aceeași temă

Newsletter

Trimitem un newsletter pe săptămână cu ultimele articole.