Cum v-a arăta Play-Off-ul Ligii 1 anul acesta

de | 06.03.2023

Cred că prima dată ar trebui să dau definiția Play-Off-ului și, după aceea, să precizez cum v-a putea arăta și care este părerea mea personală.

Play-Off: în campionatele care au implementat acest sistem (pentru că nu este la fel în toate campionatele) obțin calificarea în Play-Off echipele care termină pe primele 6-8 poziții în sezonul regulat, format de obicei din 14-18 echipe. În Play-Off practic se va juca un alt campionat, mai scurt, de tip tur-retur.

În prima ligă a României a intrat acest sistem în sezonul 2015/2016 când, prestigioasa echipă de atunci, Astra Giurgiu câstigase campionatul pentru prima dată cu acest sistem de Play-Off și Play-Out.

La noi în România, în Superligă (așa cum a fost numită prima ligă a României) în Play-Off se califică 6 cele mai bune echipe după sezonul regulat, iar restul trec în Play-Out. Echipele care ajung în Play-Out, joacă meciuri pentru a evita barajul cu o echipă din liga secundă sau, mai rău, unele preferă barajul pentru a nu retrograda direct în liga 2-a!

În acest moment în Superliga, mai trebuie jucată doar o etapă și jumătate până aflăm ce echipe se califică în Play-Off și ce echipe merg în Play-Out, dar scriu acest articol mai devreme deoarece situația se știe deja existând doar 2 echipe care se bat pentru intrarea în Play-Off.

Acum, Farul Constanța ocupă prima poziție și este sigură de Play-Off, obiectivul lor fiind să câștige campionatul!

Alte echipe sigure de Play-Off sunt:

  • CFR Cluj;
  • FCSB;
  • Rapid București;
  • Universitatea  Craiova.

Totuși, un lucru nu este clar, FC U Craiova 1948 și Sepsi Sfântul Gheorghe se bat pentru ultimul loc de Play-Off (locul 6) în momentul în care scriu diferența fiind de doar 1 punct între cele două. Sepsi este pe locul 6 cu 41 de puncte și urmează să aibă două meciuri infernale, acasă cu locul secund CFR Cluj și ultimul meci pentru ei în sezonul regulat cu FCSB în deplasare. FC U Craiova 1948, a doua echipă din Craiova, este pe locul 7 cu 40 de puncte, craiovenii au câștigat sâmbătă seară acasă cu FC Botoșani (1-0) și mai au un singur meci si cel mai important, în deplasare, cu echipa sibiană Hermanstadt.

Pe final vreau să precizez că acest Play-Off va fi și cel mai strâns de când există acest format, asta pentru că punctele se înjumătățesc în momentul în care începe această nouă etapă din Superligă. Acest lucru se întâmplă și în Play-Out, lucru care face toată liga super interesantă, practic avem jumătate dintre echipe care se bat pentru titlu și o altă jumătate care se bat pentru a evita barajul sau retrogradarea directă în liga secundă.

Photo by Md Mahdi on Unsplash

Distribuie!

Comentează!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cam pe aceeași temă

Newsletter

Trimitem un newsletter pe săptămână cu ultimele articole.