Ce-mi place în Sicilia: Zafferana Etnea

de | 29.06.2024

Câteva ore ne-am plimbat pe Etna. Nu pe jos, am mers cu mașina, dar tot a fost frumos. Eu nu am mai văzut așa un peisaj, natura este foarte diversă, cu păduri de brazi înalți, cu păduri de foioase cu scoarța argintie, cu tufe de pini înfloriți ce răspândesc un miros dumnezeiesc și cu porțiuni mari pe unde a trecut lava și-ți pare că ai aterizat pe altă planetă. Planul era să ne plimbăm cât mai mult pe acolo, să vizităm o casă în care a pătruns lava și să urcăm cât mai sus posibil cu mașina. Dar, ce bine că nu toate planurile se potrivesc. Chiar era o excursie frumoasă și nu credeam că după Bronte și după Etna va fi ceva care să ne surprindă plăcut cel puțin la fel de tare. Apoi am ajuns în Zafferana Etnea.

GPS-ul ne-a dus printr-un mic orășel iar străduța din fața noastră arăta foarte drăguț: un sens unic garnisit cu copaci înfloriți de ambele părți și mici magazine la parterul unor case mai îngrijite decât în alte părți. Niște copii zburdau râzând pe biciclete. Imediat pe dreapta era o parcare, am tras mașina la umbră și am plecat pe jos spre ceea ce părea a fi centrul.

Era duminică seară și în mica piață din centrul orașului era o zarvă cum cred că numai la italieni poți întâlni: unii copii băteau o minge, alți făceau scheme cu bicicleta, câțiva adolescenți se plimbau de mână, adulții serveau ceva pe la terase și mai mulți seniori puneau țara la cale pe bănci. Toți vorbeau și gesticulau, rezultatul fiind o zarvă veselă și un vibe pozitiv. Într-un capăt al pieței, peisajul era întregit de o biserică mare unde avea loc o nuntă. Toată scena era dominată de Etna învăluită în nori și asezonată cu puțin fum. Atmosfera era atât de siciliană pe cât mi-o puteam eu imagina, mai lipsea doar ca socrul mare să fi fost capul mafiei locale. Poate era, cine știe.

Și în toată scena asta ca de film regizat de Francis Ford Coppola, Etna s-a gândit să introducă un pic de acțiune și, undeva la câțiva kilometri mai sus de oraș, a pufnit scurt și a aruncat un norișor de fum. Bineînțeles că lucrul ăsta ne-a atras doar nouă atenția, probabil singurii turiști din oraș, ceilalți și-au văzut de treburile lor.

Fotografii de pe Etna

Fotografii din Zafferana Etnea

Distribuie!

Comentează!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cam pe aceeași temă

Newsletter

Trimitem un newsletter pe săptămână cu ultimele articole.