Cât merită să dai pe o mașină?

de | 28.03.2023

Copilul meu zice despre mine că am un defect: mă aștept ca lucrurile pe care le cumpăr să țină o viață (televizorul nou a fost motiv pentru ca discuția să revină în prim-plan). Acum ar trebui să ne gândim la o mașină nouă. Teoretic, ne gândim de ceva timp la treaba asta, mașina noastră are în jur de 15 ani și dă semne de oboseală. Știu că pentru unii oameni autoturismul este o etalare a statutului social și caută cu lunile mașina perfectă ori sunt dispuși să plătească mult mai mult decât ar trebui pentru asta. Doar că pentru mine mașina nu înseamnă mai mult de un mijloc de deplasare. “Buburuza” noastră a fost cumpărată la scurt timp după ce ne-am cunoscut noi. Și Gabi, ca un gentleman, m-a întrebat atunci ce fel de mașină aș vrea. Răspunsul a fost: să aibă volan, patru roți, schimbător de viteze și să nu fie roșie.

 Mie îmi place să șofez. În schimb, nu-mi place că, din cauza infrastructurii rămase mult în urma dezvolătrii urbanistice, sunt nevoită să șofez. Chiar sunt deplasări pe care aș prefera să le fac fără mașină, dacă aș avea autobuze care vin regulat, dacă ar fi un program ușor de găsit pentru toată lumea, dacă autobuzele/microbuzele ar arăta decent și nu ți-ar fi frică să urci din cauză că le vezi de afară cât sunt de ruginite sau cum unele elemente sunt prinse cu sârmă. 

Revenind la discuția despre mașina personală, anul acesta am cerut niște oferte de la câteva reprezentan’e, ba chiar am fost și la un drive test. Ideea inițială a fost să luăm o mașină nouă prin programul Rabla și să optimizăm costurile. Doar că o mașină cât de cât sigură, care are dotări minime, e în jur de 20.000 euro. Echivalentul a jumătate din valoare unui apartment în Roman. Și mie această comparație nu-mi dă bine deloc. O mașină este mai puțin necesară decât o locuință, de ce am plăti atât de mult pentru un mijloc de transport? 

Programul Rabla pentru anul acesta s-a dechis pe 24 martie. Încă facem calcule dacă merită să luăm o mașină nouă prin Rabla sau să luăm una second-hand, cam la jumătate din prețul uneia noi.

Voi cum faceți calculele când vine vorba despre achiziția unui autoturism?

Photo by Bence on Unsplash

Distribuie!

Comentează!

1 Comentariu

  1. grigo

    Logan. Sub 20000 iei Logan. Nu exista altceva nou. Cam asta e situatia. M-am uitat si eu cam la ce mai e acum pe piata, fiind fan MCV/break. Cum aduci o masina – orice alta masina, inclusiv Jogger – la ceva decent, >=20000 de euro. Singura masina care merge configurata la ceva decent si e notabil sub 20000 – Logan. Poate cu promotii de moment sa iei vreo buburuza sub 20000, dar cu putin sub 20000, nu ceva semnificativ.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cam pe aceeași temă

Newsletter

Trimitem un newsletter pe săptămână cu ultimele articole.