Ce utilitare sau programe bune folosiți pe MacOS?

de | 30.04.2024

Unul dintre miturile legate de MacOS printre utilizatorii de Windows este că oferta de aplicații este limitată. Ca utilizator de Mac day by day de vreo 15 ani, dar și ca administratorul unei rețele de peste 50 de device-uri cu Windows, pot să vă spun că chiar e un mit și că e departe de adevăr. Fără să fac apologia sistemului de operare Apple pentru laptopuri, ecosistemul MacOS îți poate oferi cam tot ce ai nevoie și un pic pe deasupra.

Sunt puține situații în care să ai nevoie de un program, sau de o versiune pentru Mac a unui program cu care ești învățat de pe Windows, și să nu găsești e-ți trebuie. Da, dacă vrei Microsoft Project va trebui să te mulțumești cu versiunea pentru web a aplicației, dar aceste situații sunt puține. În principiu, în momentul în care ai cumpărat un Mac vine cam cu toți ce-ți trebuie pentru utilizarea zilnică, de la un Reminder de calitate și un Calendar care se integrează inclusiv cu Google Calendar, până la Pages, Numbers și Keynote, adică versiunile Apple pentru Word, Excel și PowerPoint. Bine-nțeles că, pentru a-l aduce la nivelul de utilitate dorit, trebuie să mai instalați aplicații și sunt o grămadă de aplicații bune, foarte specializate, unele chiar gratuite.

Iată lista cu aplicații pe care le folosesc eu pe MacOS:

Browsere

Screenshot

Ca browser de bază folosesc Safari pentru că e cel mai bine integrat cu sistemul de operare și ocupă puține resurse. Ce el pornit, laptopul nu se descarcă la fel de repede ca atunci când folosesc alte browsere. Dar folosesc alte browsere. Multe browsere. Fac asta pentru că testez site-urile la care lucrez în mai toate modurile posibile. Iată o listă cu celelalte browsere:

AlDente

Screenshot

Consider AlDente că este unul dintre cele mai importante aplicații de pe laptopul meu pentru că are grijă de bateria lui. Din cauză că sunt un utilizator heavy de laptop, adică îl folosesc la procese ce necesită multă putere de calcul și, prin urmare, multă energie, bateria laptopului este o componentă destul de solicitată. Aici intervine AlDente care are grijă să nu încarce bateria mai mult de 80%, are grijă să nu o încarce atunci când e prea fierbinte etc. Ca să înțelegeți, laptopul MacBook Pro pe care-l folosesc acum este din decembrie 2021, îl folosesc în fiecare zi, cel puțin 8 ore pe zi și are doar 202 cicluri de încărcare și acumulatorul la 87% din capacitate.

FreeFileSync

Screenshot

FreeFileSync Laptopul meu are 1 terabyte de stocare, ceea ce pare a fi îndeajuns, dar nu și când faci editare foto și video. Pentru astfel de task-uri am mai 3 SSD-uri, unul de 2TB și două de 4TB, pe care le folosesc în funcție de proiectul la care lucrez. SSD-urile le sincronizez periodic într-un NAS, și tot în NAS salvez proiectele finalizate. NAS-ul ăsta are vreo 20 TB pe HDD-uri în RAID1, dar, ca să fiu mai sigur, periodic sincronizez informația din el pe niște HDD-uri externe. Pentru toate acestea am nevoie de un utilitar care să compare foldere și să copie, după anumite reguli, fișierele dintr-un folder în altul. Pentru asta FreeFileSync e o soluție foarte bună.

Paste – Endless Clipboard

Screenshot

Paste – Endless Clipboard Este un manager de clipboard avansat, cu salvarea istoricului în cloud. Cred că e cea mai utilizată aplicație de pe laptop. Poți și să organizezi clipboardul pe categorii, astfel unele informații le ai la vârful degetelor pe toată durata unui proiect. Aplicația este cu subscripție lunară sau anuală și tocmai a crescut prețul de la 49,99 lei pe an la 69,99. Creșterea mi se pare cam mare și am căutat alternativă la el, dar, ori m-am obișnuit eu tare cu el, ori nu există variantă mai bună și mai ușor de folosit.

HandBrake

HandBrake este un foarte bun și simplu de folosit convertor de fișiere video. Îl folosesc pentru că este ușor de folosit în ciuda faptului că este extrem de capabil.

Suita Adobe

Nu cred că are nevoie de prezentare. Din toată suita Adobe eu folosesc cel mai mult folosesc Lightroom Classic pentru editare foto și organizarea fotografiilor; Photoshop, Illustrator și Indesign pentru grafică; Animate pentru bannere web html5 și Dreamweaver pentru diverse editări de fișiere la construcția site-urilor. Din când în când mai folosesc Media Encoder, dar rar.

Final Cut Pro

Am lucrat cu Adobe Premiere, dar Final Cut Pro mi s-a părut din prima ușor de utilizat și intuitiv. Așa că a rămas instrumentul de bază pentru editarea video.

Transmission

Transmission este un download manager bun, simplu și gratis. Cine a prins perioada în care un mega pe secundă era o super viteză de download știe că un manager de download era musai să fie în calculator. Acum descarci giga în câteva minute. Dar tot l-am instalat. Am rar nevoie de el dar e bun la casa omului.

Amphetamine

Amphetamine face un lucru simplu: nu mai dă voie laptopului să se ducă la culcare. Și face lucrul ăsta în multe feluri: îl face pentru un interval timp sau într-o anumită locație sau când ai o anume aplicație deschisă sau îl poți seta să intre în acțiune când sunt îndeplinite doar anumite condiții. O să spuneți că nu sunt sănătos la bibilică, dar câteodată lucrez pe trei laptopuri odată, cu cinci ecrane în față și am nevoie ca toate ecranele să rămână aprinse indiferent către ce device am atenția îndreptată.

Double Commander

Screenshot

Dacă e un program care-mi lipsește pe Mac acela este Total Commander. Există alternative, cum e Double Commander, care te pot ajuta în controlul operațiunilor de copiere sau mutare a fișierelor, dar niciunul nu e ca Total Commander.

Magnet

Screenshot

Când vine vorba de organizarea ferestrelor pe ecran Mac-ul e varză murată. Pentru asta e Magnet, care te ajută să fixezi ferestrele pe ecran simplu și ușor.

One Thing

Screenshot

One Thing face un singur lucru: poți nota pe el un singur lucru, o idee, un text micuț, care rămâne în bara de sus. Este foarte util când ai de notat ceva repede.

WhatsApp

În fiecare zi primesc muuulte mesaje pe WhatsApp. Un pic cam prea multe. Tot prin ele transfer și fișiere. Nu mă prea încântă ideea dar a devenit un program de bază.

FileZilla

Screenshot

FileZilla e pentru transferul fișierelor prin ftp. Părerea mea este că e unul dintre cele mai bune, iar faptul că primește des update-uri arată că cei care au grijă de el pun preț (și) pe securitate. Are și versiune pentru Windows.

Astea sunt o parte din aplicațiile de pe Macul meu, cele pe care le folosesc cel mai des. Voi ce aplicații interesante folosiți?

Distribuie!

Comentează!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cam pe aceeași temă

Newsletter

Trimitem un newsletter pe săptămână cu ultimele articole.