Îmi place să merg cu trenul, dar CFR-ul îmi ruinează această plăcere

de | 07.03.2023

Pentru mine mersul cu trenul este o activitate foarte plăcută și am mers cu trenul în România și în străinătate. Diferențele sunt mari și foarte mari, de asta am decis să scriu acest articol.

Din punctul meu de vedere, a merge cu trenul în România reprezintă o adevărată aventură pe care sigur o vei ține minte și o vei povesti și nepoților, aducându-ți aminte cu groază momentele prin care ai trecut.

Eu îmi aduc aminte când trenul, ce teoretic era accelerat, mergea cu 10 km/h în județul Vrancea, țin minte că acum 2 veri trenul s-a oprit câteva minute în același județ Vrancea – unde cred că sunt toate probleme de infrastructură feroviară la cât de greu merg trenurile – deoarece șinele erau prea fierbinți. Am ajuns în București cu 37 de minute întârziere. Chiar nu este mult, spre deosebire de ultima “aventură” avută: în drum spre capitală am avut la sosire o întârziere de peste 80 de minute, asta deoarece între orașele Bacău și Adjud un copac a căzut fix pe șine și am stat mult și bine până problema s-a rezolvat. Tot atunci, pe lângă copacul care „s-a așezat” fix pe șine am avut parte în vagonul în care am stat de niște băieții „foarte trezi”, care făceau foarte multă gălăgie și pe alocuri ne înjurau pe noi, călătorii. Am scăpat de ei până la urmă când am ajuns în stația Râmnicu Sărat, acolo unde 2 polițiști îi așteptau cu “brațele deschise”! Noroc de controlor care sunase la poliție, deoarece nimeni altcineva nu luase atitudine

Cam asta este starea CFR-ului din punctul meu de vedere, nu mai zic de vagoanele murdare, băi în care nici măcar un animal nu vrei să ții și alte întâmplări, că doar le știți și voi… 

Totuși, când am fost în Portugalia toamna trecută cu ai mei părinți, am avut ocazia să merg cu trenurile portughezilor, un personal de-al lor și un accelerat, care, atenție! nu este cel mai rapid din Portugalia.

Personalele lor arată bine, pe exterior seamănă cu un metrou iar pe interior ai impresia că ești într-un autobuz. Și da, este foarte curat. Opresc în fiecare stație și mi-a plăcut tare că merg și prin orașul Lisabona; deci pe lângă cele trei mijloace de transport în comun obișnuite (autobuz, tramvai, metrou), ai și trenul!

Acceleratul lor este la fel de curat, înăuntru era un aer proaspăt iar ceea mai mare viteză pe care a avut-o a fost de 202 km/h, mergeam de la Lisabona până la Evora, asta înseamnă o oră cu acceleratul lor! Faza este că, respectivi  202 km/h nici măcar nu îi simți și totul este super confortabil!  

Concluzia: în România, să te urci într-un tren al celor de la CFR Călători poate reprezenta “o aventură” pe care nu ți-o dorești. De asta recomand să mergeți cu un operator privat, s-ar putea să vă placă. Pe când în străinătate, acolo e deja altă poveste…

Distribuie!

Comentează!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cam pe aceeași temă

Newsletter

Trimitem un newsletter pe săptămână cu ultimele articole.