O țară de luați pe nepregătite

de | 20.11.2023

Vineri seară am avut o invitație la un eveniment organizat de un client de-al nostru, hăt departe la Pitești. Aveam trei variante de traseu: pe E85 via București, pe E85 via Ploiești sau prin Bacău – Onești – Brașov. Pentru că am ajuns să urăsc E85, am ales pe ultima variantă, atât la dus cât și la întors. Pentru că nu doar destinația e importantă, ci și călătoria în sine, am mers relaxați și am admirat peisajul de toamnă la dus și cel de iarnă la întors. Off-topic un pic, drumul DN73 de la Bran la Câmpulung este spectacol curat.

Sâmbătă dimineață, a vorbit Teo acasă cu copilul din dotare, care ne-a spus că „ninge ca-n povești”. În Pitești încă nu cădea nici un fulg de zăpadă, dar îți dădeai seama că asta urmează și fără să te uiți pe telefon la prognoza meteo. După prânz am luat-o și noi agale către Brașov. Pe la Câmpulung au apărut primii fulgi; mașinile care veneau dinspre vârful muntelui aveau zăpadă pe ele. Era cam clar ce ne aștepta, dar eram relaxați pentru că eram echipați cu anvelope de iarnă noi.

Când am ajuns mai la înălțime au început problemele, care probleme erau generate de mulțimea de cetățeni luați pe nepregătite de vreme, care vreme consta într-o zloată de 1-2 centimetri pe asfalt iar nepregătirea consta în anvelopele de vară din dotare. Și chestia asta se întâmplă în a doua jumătate a lui noiembrie pe munte, adică nu ai cum să te aștepți la așa ceva la început de iarnă la peste 1.000 de metri altitudine, nu?! Prin urmare erau cârduri de mașini ce circulau cu 10 km/h în spatele unui panicat sau a unei panicate, iar din loc în loc traficul se bloca de tot.

M-am felicitat și mi-am luat scamele de pe umăr pentru faptul că am fost conștiincios și mi-am făcut temele, adică nu numai că am plecat cu anvelope de iarnă, ci am și căutat tot felul de teste cu anvelope și am ales unele care s-au comportat impecabil. Dacă vreți să știți, Continental WinterContact H TS 870 am ales, din teste rezultând că e în top 3 ca aderență. M-au convins și prin faptul că pe site-uri erau dintre cele cu cel mai mic zgomot la rulaj, și chiar sunt silențioase. Ca aderență pot să vă spun doar că acolo unde cei din fața mea derapau, la mine nici măcar nu intra controlul tracțiunii.

Și în timp ce mă felicitam satisfăcut, am ajuns în Brașov, am parcat regulamentar și am coborât din mașină, moment în care am realizat că am plecat cu mașina încălțată corespunzător dar eu eram în pantofi sport de pânză. M-am udat instant la picioare.

Concluzia: ne tot plângem, iarnă de iarnă, că autoritățile sunt luate pe nepregătite, când, de fapt, suntem o țară de luați pe nepregătite.

Distribuie!

Comentează!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cam pe aceeași temă

Newsletter

Trimitem un newsletter pe săptămână cu ultimele articole.