M-am uitat la Mehmed vs Vlad și mi se pare o tâmpenie

de | 06.01.2023

Presimțeam că n-o să-mi placă da’ am zis că dacă s-a umplut netul de recenzii la Rise of empires Ottoman: Mehmed vs. Vlad trebuie să-l văd și eu. Sincer, mi se pare o tâmpenie. N-am fost niciodată fanul genului ăsta de combinație dintre o telenuvelă și un documentar iar sentimentul de neîncredere m-a însoțit continuu. Când te uiți la un film istoric știi sigur că e ficțiune inspirată de fapte, când te uiți la un documentar ți se prezintă dovezi istorice și cam crezi ce ți se dă, genul ăsta de struțo-cămilă numită docudramă nu este de încredere cu toate că specialiștii invitați să vorbească tocmai rolul ăsta îl au, să-ți dea încredere.

Prima serie, cea în care turcii cuceresc Constantinopol, a fost acuzată că a venit cu niște evenimente inventate încadrate între unele confirmate și documentate, toate înșiruite după un timeline corect. Mie mi se pare fix o rețetă de fakenews, când se îmbină fake-ul cu adevărul, ultimul având rolul de a te face să crezi și că ce e fals e de fapt adevărat.

Îmi mai displace rău de tot cum au gândit turcii partea de dialoguri. Urăsc dublajul iar Mehmed vs. Vlad e un exemplu de așa nu. Serialul pare să fi fost turnat în engleză, iar când se vorbește în română se vorbește foarte stricat. Dacă selectezi audio în română, se vorbește română corect dar e ciudat rău de tot să-l auzi pe Mehmed vorbind română, plus că intonația pare falsă și vocile nu se potrivesc cu personajele. Singurul lucru bun e vocea lui Marcel Iureș. Nu înțeleg de ce naiba nu i-au lăsat pe turci să vorbească turcă și pe românii să vorbească română.

Copil educat în perioada comunistă, am înghițit o grămadă de istorie falsificată din motive pur naționaliste, lucru care mă face să pun la îndoială cam tot ce mi s-a predat atunci. În ultimii ani citesc puțin, dar majoritatea cărților au fost de istorie. Și acum mă așteaptă câteva numai că m-am împotmolit la O istorie mondială a comunismului. Sunt trei volume groase și eu nu am trecut de primul. Poate ar trebui să le las deoparte pentru momente când voi avea o dispoziție mai adecvată unei lecturi mai grele și să trec la altceva.

Revenind la serialul turcesc, dacă nu aș fi făcut și altceva în timpul lui aș fi considerat că am pierdut timpul. Sunt curios câți bani a băgat statul turc în el pentru că vine ca o mănușă politicii lui Erdogan de glorificare a trecutului mărețului popor turc.

Distribuie!

Comentează!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cam pe aceeași temă

Newsletter

Trimitem un newsletter pe săptămână cu ultimele articole.