Învățăturile și blestemele lui Einstein

de | 23.02.2024

Dacă nu ați văzut “Einstein and the bomb” pe Netflix … spoiler allert. 

Filmul cu iz de documentar este super scurt, are doar o oră și un pic, și mă gândeam că dacă Oppenheimer a meritat un film întreg Einstein ar merita ceva mai grandios. Savantul a fost, probabil, cea mai sclipitoare minte a umanității, dar, dincolo de asta, a fost un om care a militat toată viața pentru pace.

Mini filmul începe cu anunțul “bazat pe întâmplări reale din viața lui Albert Einstein, cuvintele îi aparțin, fiind scrise sau rostite de el în timpul vieții”. Practic tot filmul este creat în jurul cuvintelor rostite de profesor.

Einstein rareori s-a înșelat, dar unele dintre spusele lui trec peste timp și sunt super de actualitate în 2024:

“Nu pot să înțeleg reacția pasivă a lumii civilizate în fața acestei barbarii moderne. Lumea nu vede că Hitler vrea război? Urăsc armatele și orice fel de violență. Totuși, sunt ferm convins că, în starea actuală a lumii, forței organizate i se poate opune doar o altă forță organizată. Nu există altă cale. Niciuna.”

Înlocuiți Hitler cu Putin. Gândiți-vă la situația în care se află în momentul ăsta Ucraina și la cum se coiește lumea civilizată să le trimită ceea ce au nevoie ca să lupte!

Și mai spune Einstein:

“Pericolul cel mai mare din lume vine din partea celor care tolerează răul decât din partea celor care îl comit.”

Modul în care acționează occidentul acum îmi este de neînțeles. Rușii și-au reorganizat economia într-una capabilă să susțină războiul, iar occidentul ezită să-și pună la treabă capacitățile industriale. Al Doilea Război Mondial a fost câștigat în primul randament pentru că americanii, englezii și rușii au produs mai multe arme, obuze și tancuri decât au putut produce nemții. Aproape că nu e documentar dedicat războiului care să nu-ți spună asta. Ani la rând, occidentul și-a mutat capacitățile de producție în China și i-au lăsat pe chinezi să facă muncile grele, să producă oțel și să extragă minerale, normal că acum e greu să produci niște pârdalnice de gloanțe și obuze. În ritmul ăsta, riscăm să devină realitate blestemul lui Einstein:

“Dragă posteritate, dacă nu ați devenit mai drepți, mai pașnici și, în general, mai raționali decât am fost noi, atunci să vă ia dracul!”

Distribuie!

Comentează!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cam pe aceeași temă

Newsletter

Trimitem un newsletter pe săptămână cu ultimele articole.