Când a fost ultima oară când un discurs politic v-a umplut de mândrie?

de | 18.09.2023

Suntem fado, suntem cod (peștele), suntem caldo verde (fel de mâncare), suntem tocană portugheză, suntem vira și corridinho (dansuri populare). Suntem toate acestea, avem un suflet. Suntem Cristiano Ronaldo. Suntem atât de mulți campioni în atât de multe domenii. Dar cei mai mari campioni ai Portugaliei sunt voi, poporul portughez. Fiecare dintre voi este un campion. Uneori nu știți, dar sunteți campioni, pentru ceea ce ați realizat în acești 70 de ani. Președintele reprezintă toți portughezii, fiecare portughez reprezintă întreaga țară. Oricine este un emigrant în Canada este portughezo-canadian, dar mai presus de toate portughez, și reprezintă Portugalia. Portugalia se construiește în fiecare zi în interior și în exterior – și mai des în exterior decât în interior.

Marcelo Rebelo de Sousa

Este un fragment din discursul pe care președintele Portugaliei l-a ținut în fața comunității portugheze din Canada. Portugalia este o țară mică, care s-a împăcat cu trecutul ei colonialist și a încetat să plângă după o Portugalie „mare”. Când a fost Victor Orban în Transilvania anul trecut și a făcut apologia purității sângelui european și ne-a explicat el tuturor cum maghiarii sunt gardienii purității, cea mai mișto replică a venit din capătul celălalt de Europe, tot de la președintele Portugaliei.

Societatea portugheză este formată din oameni de cele mai variate origini, care au ajuns aici cu câțiva sau mulți ani în urmă, unii de secole, trăiesc aici, muncesc, își cresc familiile. Nu există „portughez pur”, suntem cu toții descendenți ai diverselor culturi, civilizații și origini. Suntem cu toții transmigranți, cu toții avem familie și prieteni care trăiesc sau au trăit în afara cadrului geografic fizic al țării; la fel ca mulți care găsesc o viață mai bună aici. Și suntem cu toții Portugalia.

Marcelo Rebelo de Sousa

Marcelo Nuno Duarte Rebelo de Sousa are 74 de ani și, chiar dacă e pe deplin conștient de importanța funcției deținute de 7 ani deja, e bunicul ăla care face glumițe cu toți copiii și se duce pe aceleași plaje cu toată lumea. Tot la plajă fiind, în 2020, împreună cu un alt cetățean, a salvat două fetițe luate de curenți. Orice asemănare cu președintele României e pur întâmplătoare și puțin probabilă.

Distribuie!

Comentează!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cam pe aceeași temă

Newsletter

Trimitem un newsletter pe săptămână cu ultimele articole.