AI-ul Meta este meta-prost

de | 22.04.2024

Cei de la Meta se laudă că au făcut o inteligență artificială foarte deșteaptă pe care o va implementa în Facebook, Instagram, Messenger și WhatsApp. Iar mie deja mi se ridică părul pe cap când aud asta și să vă explic de ce.

Prin firma noastră avem grijă de mai multe site-uri, printre ele și câteva site-uri de știri. Oferim găzduire, le optimizăm, ținem software-ul la zi, facem modificări, mai pe scurt avem grijă ca ele să fie frumoase și funcționale 24 de ore din 24. Pentru ca lucrurile să meargă smooth, dăm o mână de ajutor și pe rețelele de socializare. Nu scrie în contracte, dar îi ajutăm pe oameni, mai ales că fiind foști jurnaliști înțelegem cât e de greu să faci presă în zilele astea. Totul bine și frumos, dar de prin decembrie anul trecut s-a împuțit treaba rău pe Facebook, în sensul că au implementat ăștia nu știu ce inteligență artificială care ar trebui să detecteze conținutul violent și să-l stopeze cumva. Numai că inteligența asta e așa de proastă încât declară ca fiind imagini violente tot felul de poze cât se poate de pașnice, inclusiv poze cu cârnați, vitrine cu caserole cu carne, mingi de tenis, steaguri, becuri, polițiști, pompieri etc. O să vă arăt exemple mai jos.

La un moment dat m-am gândit că ăștia își antrenează AI-ul pe noi, dar nu cred, adică dă-o la naiba de treabă dar e cam greu de cap AI-ul ăla dacă nici după câteva luni nu a înțeles că o poză în care apare poliția nu e neapărat violentă. Plus că pare că Meta s-a numit singură în rolul de apărătorul moralității sau ceva de genul, numai că nu știu cum naiba i s-a pus pata doar pe presă pentru că, în rest, dau de tot felul de tâmpenii care se viralizează nestingherit iar AI-ul doarme-n cucuruz. Și uite-așa, s-au trezit clienții cu articole scoase de pe Facebook pentru că au scris despre niște șmecheri care-au fost la colindat și cu banii strânși au plătit ceva fete după care s-au și filmat ca proștii cu chiloții la genunchi. Bine-nțeles că în articol apăreau niște imagini cu rolul de a demonstra că jurnaliștii nu elucubrează, imagini care erau blurate de abia mai înțelegeai ceva. Dacă-ar fi după Meta jurnaliștii ar trebui să pună doar poze cu pisici și nici atunci nu garantează nimeni că nu-ți iei vreun block.

Și apropo de block, o lună de zile nu am mai avut voie să postez în grupuri și să comentez pe nicăieri, după ce pe pagina unui client s-a distribuit un articol despre razia făcută de poliție înainte de Crăciun la vânzătorii de artificii. Știți ce concluzie a tras AI-ul? Că eu vreau să construiesc o bombă și de aia mă interesez de materialele pirotehnice. Vorbesc serios. Nu-mi dau cum m-ar putea face pe mine să nu mai construiesc din alea dacă nu mai am voie să comentez. Ciudat este și că nu sunt singurul administrator al paginii, nu sunt nici owner, dar, cu toate astea, doar pe mine m-au penalizat.

Concluzia trasă de mine este că inteligența lor artificială e cam proastă și, ca dovadă, vă las capturile de ecran de mai jos (sunt multe dar credeți-mă că cele la care nu am făcut captură de ecran sunt și mai multe).

Distribuie!

Comentează!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cam pe aceeași temă

Newsletter

Trimitem un newsletter pe săptămână cu ultimele articole.