8 ani ostatic în Burkina Faso

de | 12.06.2023

Iulian Gherguț este dintr-o localitate la câțiva kilometri de mine iar în 2015 a fost răpit de o grupare teroristă în Africa. Avea 39 de ani și era ofițer de securitate la o mină de mangan din Burkina Faso, mină care-i aparținea (sau aparține) miliardarului româno-australian Frank Timiş. Știri despre Iulian nu prea găsești în presă pentru că statul pare zgârcit cu informațiile (motivând că dacă s-ar scrie mult despre subiect în presă teroriștii ar mări prețul răscumpărării), ultima însă e una bună: un american eliberat în martie spune că l-a văzut și e în viață.

Să fii ostatic atât de mult timp, nici nu-mi pot imagina ce poate face asta minții unui om. Oficialitățile române spun că nu ar avea forță diplomatică în regiune, pot să înțeleg asta, dar suntem membri NATO și americanii tocmai au reușit să-l scoată pe unul de-al lor. Și au mai fost și alți ostatici eliberați, toți răpiți după Iulian. Suntem și membri UE și îmi vine greu să cred că din atâtea țări din uniune nu este una care să poată unge niște rotițe pe acolo. Poziția oficială a statului român este că nu plătește răscumpărări pentru cetățenii răpiți, dar atunci când nu ai alte variante ce faci? Îl lași să sufere acolo? Aaa, zicea Meleșcanu acum câțiva ani că nu există cale legală de a plăti o răscumpărare. Păi mergeți pe una ilegală, că aici se pricep politicienii români foarte bine.

Distribuie!

Comentează!

2 Comentarii

 1. Elvira Ghergut

  Multumesc din suflet pentru cuvintele tale. Sunt sora lui si ma bucur foarte mult sa aud aceste vorbe , cuvintele tale ar trebui sa ajunga la anumite capete care sint surzi , orbi la problemele saracilor . Dar a inceput razboiul intre mine si guvern … Cu respect Elvira Ghergut

  Răspuns
  • Gabi

   Elvira, sper să auzim numai de bine și să-l primiți acasă cât mai repede.

   Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cam pe aceeași temă

Newsletter

Trimitem un newsletter pe săptămână cu ultimele articole.