Îngrijorări sănătoase

de | 10.06.2024

E despre ultima rundă de alegeri și, scuze Cătălin Striblea, mi s-a părut cel mai potrivit titlu posibil.

Scriam pe Facebook că nu știu de ce, dar de fiecare dată când intru în secția de votare mă trece un fior de emoție. Am așa o vagă idee de ce mi se întâmplă asta, dar s-ar putea să mă înșel: pentru că, de cele mai multe ori, am votat cu pierzătorii, iar când a fost să pun și eu ștampila pe un câștigător am făcut-o doar ca să aleg rău cel mai mic. Și de fiecare mă gândesc: „poate de data asta”.

Copilul a votat pentru prima dată, a ales el pe cine a vrut, eu doar i-am zis să nu fie dezamăgit dacă rezultatul alegerilor va fi total diferit. Parțial a nimerit-o de data asta.

În ziua alegerilor m-am mai gândit la o chestie: oare cum s-ar schimba rezultatul dacă toată lumea ar putea vota electronic. Pentru alegeri europarlamentare sau pentru președinție nu cred că s-ar schimba multe, și acum poți vota de ori unde te-ai afla, dar cred că la locale ar fi diferențe majore. Pentru că sunt mulți care în ziua aia nu pot fi în localitate, din diverse motive.

Cele scrise mai sus sunt doar niște gânduri aleatorii, îngrijorarea e alta. Și nu e vorba de faptul că PSD+PNL au făcut 50% pentru că nu e nimic spectaculos în asta iar suprema victorie nu chiar așa o mare victorie: în trecut procentele PSD adunate cu procentele PNL treceau de 60%. Dacă acum ar fi candidat separat probabil că PNL era doar cu puțin deasupra AUR. Nu e nici despre faptul că locuitorii unui sector din capitală nu au avut nici un stres să-l voteze ca moștenitor al tronului de primar pe fiul primarului sau despre faptul că locuitorii unei comune din Neamț au pus încrezători ștampilele pe unul aflat în arest acuzat că a luat șpagă. Nu e nici măcar despre europarlamentarul Diana Șoșoacă. E despre altceva.

Am senzația că am asistat la un experiment, că s-a testat o nouă formulă de „democrație originală”. Și experimentul a reușit: le dai românilor un pic de bunăstare și o asezonezi cu un pic de propagandă (tot din banii lor, să fim înțeleși), iar cam jumătate dintre noi nu au nici o problemă să-și pună destinele în mâna unui partid unic. Atât doar, să li se dea ceva, o sută de lei la pensie sau salariu, posibilitatea unui concediu, a unei mașini second, circ la TV.

Distribuie!

Comentează!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cam pe aceeași temă

Newsletter

Trimitem un newsletter pe săptămână cu ultimele articole.