Mi s-a făcut stomacul ghem de ceea ce s-a întâmplat și de ceea ce se va întâmpla de-acum înainte

de | 24.07.2024

Sunt două știri din județul Neamț care, în mai puțin de o săptămână, am simțit că îmi fac stomacul ghem. 

Prima este cea în care o mașină a căzut de pe un podeț de lemn în albia unui râu. Din fericire, podețul nu era foarte sus, râul are în acea zonă câțiva centimetri, nimeni nu a pățit nimic grav. A doua, cea de aseară, cu persoanele cu handicap găzduite în condiții inumare la azilul din Războieni.

În prima situație (pentru mai multe detalii citește știrea completă aici), ceea ce m-a frapat a fost concluzia comisiei de la Prefectura Neamț: acel podeț era construit de prin anii ’80, pentru acces pietonal (deci, șoferul nu avea ce căuta pe-acolo) și NU figura în inventarul administrației locale. Și de aici încep întrebările pentru mine: 

1. Cum se poate ca o primărie să știe că are oameni care circulă pe un podeț aflat pe domeniul public fără să îi pese de starea acelei traversări? Fiindcă, dacă nu era în evidența administrației, e clar ca lumina zilei că acolo nimeni de la Primărie nu a bătut niciun cui. Probabil că oamenii care locuiau în zonă făceau o întreținere așa cum credeau ei de cuviință. 

2. Apoi, dacă acel podeț era acolo din anii ’80, oare șoferul cu accidentul o fi fost primul care a trecut cu mașina acolo? Sau a folosit podețul pentru că așa au făcut și alții? 

3. Cum să fii administrație locală și să nu ai preocuparea de face inventarul bunurilor/terenurilor/clădirilor din comună?

În cea de-a doua situație (vezi știrea completă aici), nu înțeleg:

  1. Cum poate funcționa un centru de stat fără autorizație? 
  2. Cine, cum, prin ce metodă legală poate aproba bugete unui instituții care nu funcționează legal?
  3. Cum poate explica Adrian Niță (prefect anul trecut, primar ales în Piatra-Neamț acum) rezultatele acelor controale făcute în 2023 după cazul Voluntari, despre care a susținut mereu că au fost efectuate corect etc?
  4. Cum poate explica conducerea CJ Neamț condițiile de acolo, dat fiind că centrul e în subordinea Consiliului Județean?
  5. Cum poți să te numești “om” și să ții alți oameni în asemenea condiții? Cei de la Prefectură poate au făcut controlul doar pe hârtie, cei de la CJ poate au crezut doar ce le spunea directoarea (deși asta e neglijență în serciviu), dar personalul care lucrează acolo cum poate să meargă la lucru în fiecare zi și să nu facă ceva pentru niște condiții decente? Să înțeleg că cei care lucrează acolo tot așa ar face cu partenerii de viață, copiii, părinții, bunicii sau alte rude?

Suntem defecți ca oameni și ca societate. Să fii administrație și să nu-ți pese, timp de aproape 40 de ani, ce se întâmplă cu niște căi de acces pe care oamenii le folosesc zilnic, să fii angajat să ai grijă de persoane cu handicap și să ții pacienții în condiții subumane, asta arată că multe nu sunt în regulă. 

Să ne mai mire că unii sau alții ajung în funcții publice? Politicienii, iată, sunt o oglindă perfectă a ceea ce suntem noi: urâți pe dinăuntru și găunoși, lipsiți de caracter, de empatie, de minima grijă pentru a-ți face naibii treaba pentru care ești plătit. 

Soluții? Să lăsăm prostiile și orgoliile (politice, administrativo-persoanle) și să facem treabă. Dar asta nu știu dacă va fi posibil acum, pentru că nu am văzut o voință reală în acest sens. Sperăm la generația mai tânără, dacă nu pleacă cu toții în alte zări și ne lasă să îmbătrânim și să ajungem, poate, în azile ale groazei din viitor. 

Distribuie!

Comentează!

2 Comentarii

  1. Petrea Stanciu

    Dar rudele,aparținătorii cum le spun cei de la DGASPC,nu au văzut când au fost in vizita? Sau sunt uitați de toți și accepta situația ptr.faptul ca se îngrijește statul! La un centru de îngrijiri persoane vârstnice și bolnave psihiatric particular se plătește in jur de 4000 lei,dar sunt condiții de spital,cu infirmieri,asistente pe tura,medic de specialitate și de familie care ii văd periodic.

    Răspuns
  2. Teo

    Și aceasta este o perspectivă din care trebuie privite lucrurile. Cu mențiunea că e foarte posibil ca vizita acelei comisii să fi fost făcută tocmai pentru că cineva a făcut o sesizare. Dar sunt mulți oameni care nu mai au pe nimeni, fie pentru că au fost uitați, așa cum ați menționat, fie pentru că rudele lor sunt decedate. Însă dacă oamenii au sau nu au rude/prieteni care să îi viziteze nu schimbă cu nimic realitatea de la acel centru.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cam pe aceeași temă

Newsletter

Trimitem un newsletter pe săptămână cu ultimele articole.