Ce-mi place în Sicilia: Savoca

de | 01.07.2024

“Îmi cer scuze dacă v-am jignit. Sunt străin în țara asta și nu am vrut să fiu nepoliticos cu tine sau cu fiica ta. Sunt un american care se ascunde în Sicilia. Numele meu este Michael Corleone și sunt oameni care ar plăti o grămadă de bani pentru informația asta. Atunci fiica ta și-ar putea pierde tatăl în loc să câștige un soț. Vreau să mă întâlnesc cu fiica ta, cu permisiunea ta și sub supravegherea familiei tale.”

Scena din Nașul se petrecea în fața unei crâșme din Savoca, Bar Vitelli, iar tânărul îndrăgostit era fiul unui mare mafiot american. În pielea tânărului amorezat a intrat celebrul Al Pacino, iar în spatele camerei se afla la fel de celebrul regizor Francis Ford Copola. Și așa Bar Vitelli și Savoca au devenit obiective turistice în Sicilia iar eu, chiar dacă nu sunt fanboy Nașul, am hotărât să trec mica localitate siciliană pe lista cu obiective de vizitat, mai ales că am citit că vis-a-vis de bar e un peisaj foarte fotogenic.

Deci așteptările mele nu erau mari, dar drumul de la Isola Bella la Savoca s-a dovedit a fi foarte frumos și pitoresc iar micul sat unde s-a filmat parte din celebrul film s-a dovedit a fi o surpriză foarte plăcută. Bar Vitelli … e un bar. Ce-i drept e remarcabil faptul că încă este funcțional, filmul fiind lansat acum 52 de ani. Dar e un simplu bar cu terasă, cu un mic muzeu în interior și prețuri de capcană turistică. Asta nu ne-a împiedicat să comandăm și noi ceva, ba chiar să ne rugăm de barman să ne servească pentru că mai erau 5-10 minute până la ora închiderii. Aș fi vrut un pahar cu vin sau cu prosecco, dar ne-am mulțumit și cu un suc de portocale la suprapreț.

Dacă barul e interesant și cam atât, nu același lucru se poate spune și despre localitate în sine, care este îngrijită și șerpuiește frumos pe coama munticelului și se termină teatral cu o biserică catolică construită în secolul XIII. Într-o parte se vedea spectaculos valea cu serpentinele pe care tocmai venisem, iar mai departe se vedea marea și mai departe Italia continentală. Și s-a lăsat seara cât ne plimbam noi pe acolo și s-au aprins luminile stradale iar liniștea era spartă doar de ceva muzica italiană ce se auzea de la una dintre terase la un volum numai potrivit pentru a crea atmosferă. La o altă terasă, cea a pizzeriei de vis-a-vis de Bar Vitelli, câțiva localnici se adunaseră să vadă împreună un meci pe care naționala Italiei îl juca în Campionatul European de Fotbal. Sincer, nu știu cum e ziua acolo, cât de aglomerat este, dar atmosfera din momentul ăla și priveliștea mă făceau să mă imaginez stând un weekend întreg acolo, ziua plimbându-mă în natură, seara savurând un pahar de vin alb din struguri de viță de vie de pe Etna. Așa să-mi ajute Dumnezeu.

Distribuie!

Comentează!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cam pe aceeași temă

Newsletter

Trimitem un newsletter pe săptămână cu ultimele articole.